BOOK LAUNCH

 
Sculptor Dan  Lake was born in 1952 in Bucharest ,Romania .
From the age of 16 years he is devoting himself obsessively to sculpture , with devouring desire to express his inner turmoil through visual images ,in a poetical idiom .
Between 1975-1981 he had a series of exibitions in Romania , and after 1983 in Australia , Austria , France ………
With his manual dexterity and love of classical  sculpture , he represents the human figure , sometimes using the greek and roman mythology , in a classical-realistic way……..The art of portret is not to be ignored , representing all ages in various materials ..
An inveterate romantic, a witty man with deep eyes , a mischievous shade of green , and warm voice , can express his romantic moods in love poetry with melancholic shadows ………
 With an enviable memory , can easily recite from classics,  old ballads and when the muse of poetry visits him , reluctantly downs tools and puts pen on paper ..

 

 

 

ARTICOL APARUT IN “PAGINI ROMANESTI” DIN CANADA

Sculptorul – poet Dan Lake

De la peste 16.000 de km ne soseşte un volum de poezie Sculptură şi poezie din Exil, Australia, semnat de Dan Lake, unul dintre cei mai talentaţi sculptori români de azi, care a ales să locuiască, din 1983, la Sydney. Este un volum dens, ce conturează o personalitate poetică bine formată, cu un timbru propriu şi cu mijloace de expresie de o simplitate rafinată.
Dan Lake s-a născut la Bucureşti, în 1952.

După studii de artă, între 1973 şi 1976, aflăm din Introducerea semnată de Florenţa Filip, a părăsit ţara în 1982, în plină degringoladă comunistă şi s-a stabilit nu peste mări şi ţări în Canada sau în Statele Unite, ci peste mări şi ţări în Australia! Aici a început o cu totul remarcabilă carieră artistică, marcată de numeroase expoziţii personale şi de participarea la expoziţii de grup în Australia, Japonia şi Austria. Sculpturi de-ale sale se găsesc în muzee din România, Hong Kong şi Coreea de Sud, precum şi în colecţii particulare din România, fosta Iugoslavie, Statele Unite, Japonia şi, fireşte, Australia.

Mai puţin cunoscută este activitatea sa de poet – o cale alternativă de exprimare a unei sensibilităţi debordante. Evident, aceasta sensibilitate o descifrăm şi în universul său statuar
straniu, în care modernitatea siluetelor graţioase, cu forme când adolescentine, când generoase, intră într-o sinteză armonioasă, în care găsim şi un puternic filon clasic greco – roman, şi elemente de artă orientală şi sugestii venite dinspre arta neagră.

Dar în poezie, Dan Lake exprimă mai direct tristeţea grea, angoasa, o senzualitate intensă pe fondul unei deznădejdi când obscure, când patetice. Uneori apar ecouri bacoviene ( Bacovia,„ Frig” ). Cuvintele au o materialitate grea, suntem departe de jerbele lirice strălucitoare, cu metafore care se risipesc aidoma focurilor de artificii. Iată o rostire simplă, ca un bocet, de o gravitate tulburătoare, care vorbeşte despre un fel de damnare şi de o ostilitate universală:

MAMA

“Am fost mândru cât am fost
Mamă
Dar acum mă bate viaţa
Cu pumni grei de piatră
Mamă
Vânată mi-e carnea
Unde pietrele lovesc
Sângele ţâşneşte
Ca izvoare sfinte
Mamă
Viaţa mă loveşte
Grindina şi ger
Duşmănie mare
Cade acum din cer…”

Multe dintre poeziile foarte expresive din volumul acesta sunt de dragoste şi registrul ei este complet. Vom citi poeme suave şi tandre ( Domniţa, Iubire), poeme senzuale, care celebrează bucuria simţurilor (Veghe, Vocea, Pasiune) şi poeme disperate faţă de trecerea timpului, care aduce singurătate şi spaimă (Elegie).
E de dorit ca Dan Lake să continue aventura sa literară după volumul acesta tulburător,lipsit de note false. Ar fi păcat ca sculptorul de mare talent să anihileze total poetul cu o voce atât de pregnantă şi de sigură.
Mircea Gheorghe

Responses

  1. Hi Dan, Good to see you again on the web
    I trust all is still well
    Kind regards
    Your buddy in Carrara,

    Dave


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: